SANAYİCİ TAM TEŞVİK İSTİYOR!

Van OSB ile DAKA işbirliğiyle “Cazibe Merkezleri Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Yapılan bilgilendirme toplantısının da Vanlı sanayicilerin en büyük talebi mevcut yatırımcıların desteklenmesi ve faizsiz işletme krediler verilmesi oldu.

Van OSB ile DAKA işbirliğiyle “Cazibe Merkezleri Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Yapılan bilgilendirme toplantısının da Vanlı sanayicilerin en büyük talebi mevcut yatırımcıların desteklenmesi ve faizsiz işletme krediler verilmesi oldu.

 

Başbakan Binali Yıldırım tarafından 23 ili kapsayan yatırımcılara yönelik destek açıklamasının ardından Cazibe Merkezleri Programı'na yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmaya devam ediyor.

 

Van Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle Fuar ve Kongre Merkezi Toplantı Salonu’nda “Cazibe Merkezleri Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı. Gerçekleştirilen toplantı da konuşan DAKA Van Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Sinan Sarıkaya Cazibe Merkezleri kapsamında bir sunum yapıldı. Yapılan bilgilendirme toplantısının da Vanlı sanayicilerin en büyük talebi mevcut yatırımcıların desteklenmesi ve faizsiz işletme krediler verilmesi oldu. Toplantı sonrası gazetemize konuşan OSB Başkanı Bozkurt bu taleplerin karşılanması durumunda paketin daha güzel işlere vesile olacağına işaret etti.

 

BOZKURT: DETAYLAR TAM OLARAK OLGUNLAŞTI

Toplantı sonrası gazetemize konuşan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt toplantıyla ilgili bilgiler verdi. Bozkurt şunları söyledi: “Sanayicilerim yüzde 80’nine yakını bugün bu toplantıya katılım sağladı. Çok güzel bir bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. Dün Sanayi ve Ticaret Odasında yapılan bilgilendirme toplantısı bugünde burada sanayicilerimize yönelik yapıldı. Sizin de takip ettiğiniz kadarıyla alt detaylar iyice belirgenleşti. Bununla birlikte bizler daha önceki toplantılarımızda da sanayicilerimizin ön plana çıkan talebi özellikle mevcut yatırımcıların desteklenmesi oldu.”

 

TÜM SANAYİCİLERİN BEKLENTİSİ AYNI

Sanayicilerin beklenti ve talepleriyle ilgili de konuşan Bozkurt, “Bilgilendirme toplantısında sanayicilerimizin genel talebi faizsiz işletme kredileri oldu. Tüm sanayicilerimiz bunu dile getirdi. En 10 yıllık faizsiz işletme kredileri talebi çok ön planda tutuldu. Sanayicimizin bir diğer isteği ise mevcut istihdam olan 30 sayısının düşürülmesi oldu. Bu sayının da 15-20’ye indirilmesi ile ilgili bir talep oldu. 30 istihdamın sağlanması bölgemizde çok gerçekçi görünmüyor. Sizlerde bunu takip ettiniz.” İfadelerine yer verdi.

 

“PAKETİ ANLAMLANDIRACAKTIR”

Depremden dolayı sicili bozulan esnafla ilgili de konuşan Bozkurt şöyle devam etti: “Yine 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından, sivili bozulmayan esnafımız kalmadı. Sicile bakmaksızın Kalkınma Bakanlığımızın sadece fabrika ipotek desteği ile mevcut yatırımcılarımızı ayağa kaldırması için 2 milyon işletme kredisi desteği 3 yıl ödemesiz, 10 içinde ödemesi paketini de anlamlandıracaktır. Orada örnekleriyle ben bunu söyledim. Yeni gelecek olan yatırımcılar içinde yatırım ortamı muazzam cazip hale gelecektir. Sizlerde takip ettiniz ve dinlediniz.”

 

“PAKET BÖLGEMİZİ AYAĞA KALDIRACAK”

Paketin bölgeyi ve Van’ı ayağa kaldıracağını ifade eden Bozkurt, “Paket hakikatten bölgemizi ayağa kaldıracak. İşsizliği ve yoksulluğu ortadan kaldıracak bir pakettir. Fakat ölçe eksenli olduğu için limitler bölgemizin koşullarına çok fazla da uygun değil. Bölgemiz koşulları için talep ettiğimiz bu desteklerde eklenirse ben inanıyorum ki amacına çok iyi bir şekilde ulaşacaktır. Bunu bu şekilde söyler ve duyurursak bölgemiz ve ilimiz için çok daha güzel işlerin ve yatırımların olacağını hep birlikte göreceğiz.” Dedi.

 

BOZKURT: ARAZİ SORUNUMUZ YOK

OSB’deki araziler ile ilgili de bilgiler veren Bozkurt son olarak şunları söyledi: “4. Etaptaki yerimiz Haziran-Temmuz ayına kadar 23 firmaya teslim edilecek. Bizim arazimiz var. Yaklaşık 280 hektarlık, 300 firmaya yetecek kadar bir arazimiz var. Fakat bu arazinin altyapı ihalesinin gerçekleşmesi için bakanlık Mart sonu itibariyle harekete geçecek. Ben arsa revizelerini karşılayabileceğimizi düşünüyorum. Buradaki tek kaygımız burada yerel üreticiyi, yerel sanayiciyi dinlersek biz sorunun çözümüne daha çok katkıda bulunmuş oluruz. Burada çekilen işletme kredisi sıkıntısı çok fazla ön plana çıkıyor. Diğer verilecek olan destekler çok muazzam desteklerdir. Fakat bunun da yolu genel mevcudu desteklemekten geçiyor. Hep mevcut diyoruz, mevcut diyoruz. Mevcudun sorunlarına kulak kabartmak gerekiyor. Arsa ile ilgili bir sıkıntı oluşacağını düşünmüyoruz.”

 

BÖLGEDE 2 MİLYARI AŞKIN BİR BEDEL

Toplantı da bilgilendirme yapan DAKA Van Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Sinan Sarıkaya şu ifadelere yer verdi: “TRB2 bölgesi için (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) 2 milyarın üzerinden bir yatırım için başvuru bedeli yapıldı. Bizim aldığımız bilgilere göre şu ana kadar 20 milyarlık bir yatırım bedeli ortaya çıktı. Bildiğimiz kadarıyla 1 milyar 100 milyon civarında bir destek vermesi planlanıyor. Bu sayı elbette ki yatırımlara göre değişir. Ancak şunu söylemek gerekirse yatırım bedelinin 20 katı kadar bir başvuru bedeli var.”

 

SARIKAYA: DANIŞMANA GEREK YOK

Sarıkaya konuşmasında, “1. Bölge teşviklerden en az yararlanacak olan bölgedir. En fazla teşviki ise 6. Bölge alacak. Buda bölgeye yapılacak olan desteklerin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Şu aralar yatırımlardan yararlanmak isteyenler için formları dolduramayanlar için danışmanlar ortaya çıkmış durumda. Bu başvuru formlarını doldurmak çok zor değil. Okunması durumunda herkes bu başvuruları doldurabilecek kapasitededir. Bu danışmanlara gitmenize ve ayrıca onlara paralarda vermenize gerek yok.” Dedi.

 

Toplantı yapılan sunum ile devam etti. Bilgilendirme toplantısına Van OSB Müdürlüğü Yönetimi ile çok sayıda sanayici ve işadamı katılım sağladı. Toplantı soru cevap bölümü ile tamamlandı.