ÇİFTCİ: ORTAK PAYDA VAN!

Gerçekleştirilen toplantılarda konuşan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Cazibe Merkezleri kapsamında verilen desteklerin sanayiciye ve yatırımcı olanların desteklenmesi gerektiğini Bakan Yardımcısı Çiftci’ye aktardı. Çiftci ayrıca OSB’de Başkan Bozkurt’ta yüzde 100’lük istihdam artışı sözü aldı.

 ORTAK PAYDA VAN!

Van’a bir takım ziyaretler için gelen Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftci, Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkalığı ve Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Van bürosunda bir takım müjdeler verdi.

Van’a bir takım ziyaretler için gelen Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftci, Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkalığı ve Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Van bürosunda bir takım müjdeler verdi.

 

Sabah saatlerinde Van’a gelen ve 3 gün boyunca başta Van ve ilçelerinde bir takım ziyaretlerde bulunacak olan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Van’a müjdelerle geldi. İlk olarak Van ESOB, Van Valiliği ve Ak Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Çiftci burada açıklamalarda bulundu. Ardından Van TSO’da bir takım açılışlar yapan Çiftci ardından Van OSB, TÜMSİAD, MÜSİAD, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ gibi dernek, oda ve STK’ların Van bürolarını ziyaret etti. Van OSB’de, Türkiye’de bulunan uluslararası laboratuvarlardan 7’ncisinin Van’da yapılacağı sözünü veren Çiftci, TÜMSİAD’ta ise esnaf ve tüccarın ticaretinin önünde büyük bir engel olan menşe sorununa son vereceklerini söyledi. Çiftci ayrıca Serbest Lojistik Ticaret Merkezi’ni de Van’a kurmak istediklerini söyledi.

 

ÇİFTÇİ: VAN’A POZİTİF BAKIŞ İLE BAKILIYOR

Türkiye’ye zarar verilmek istendiğini ifade eden Çiftci, Türkiye’ye zarar veremeyenlerin şimdi de ekonomiyi çökertmek için uğraştığını söyledi. Çiftci, “İnşallah başta milletimizin, sizlerin ve bizlerin gayretleri ile bunlar yine muvaffak olmayacaklar. Bizim buna inancımız tamdır. Bu anlamda iş adamlarımıza büyük görevler düşüyor. Sizlerde bu anlamda üzerine düşeni yapıyorsunuz. Bizde işadamlarımızın bu anlamda kıymetini iyi biliyoruz. Ak Parti ile birlikte Türkiye’de büyük bir değişim başladı. İmkanlar ve kaynaklar ciddi anlamda Van’a ve Türkiye’nin her yerine sunuldu. Tüm bakanlıklarımız Van’da ayrı ayrı önemli girişimler yapıyorlar. Buda Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın Van’a pozitif bakışı sonucudur.” Dedi.

 

“REFERANDUMDAN ÇOK GÜÇLÜ ÇIKACAĞIZ”

 

16 Nisan tarihinde yapılması planlanan referandumla ilgili de konuşan Çiftci şöyle devam etti: “Önümüzde bir referandum var. Siz bu referandumda evet diyeceğinizi öncede söylediniz ve belirttiniz. Buda bizim ve ülkemiz için çok önemli şeylerdir. Bu süreçte bir seçim yapılmayacak, insanlar kendi geleceklerini oylayacak. Bunu bilmemiz gerekiyor. Allah’ın izniyle hiçbir sıkıntı olmadan çok yüksek bir oy oranıyla da bu referandum geçecek. Biz isteriz ki siz işadamlarının ve STK’ların ortaya koyacağı irade ile Van bu referandumda Türkiye ortalamasının üzerine çıksın. Van’dan geçmişte olduğu gibi güçlü bir ses gelsin. Çıkacak yüksek oran Van’ın Ankara’daki kabulünü de artıracaktır. Bugün yaptığımız görüşmelerde herkes buna pozitif bakıyor. Buda çok önemlidir ve bizleri mutlu ediyor. Van’da da çok yüksek oradan referandumda güçlü bir evet çıkacak.”

 

ÇİFTÇİ: VAN’A YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

Van’a geçmiş yıllarda büyük yatırımların yapıldığını ve bundan sonra da bu yatırımların devam edeceğini söyleyen Çifti, “Van’a geçmişte çok büyük yatırımlar oldu. Elbette ki bundan sonrada olacaktır. Bununda hep beraber takipçisi olacağız. Biz 24 saat sizlerin, işadamlarının ve tüm Vanlıların emrindeyiz. Elimizden ne geliyorsa bakanlık olarak elimizden geleni yapacağız. Göreve başlar başlamaz Kapıköy’ün temellerini attık. Türkiye’de 65. Hükümet döneminde Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yapmış olduğu ilk projeydi. Önemliydi ve buda bize nasip oldu.” İfade etti.

 

VAN’A BÜYÜK LABORATUVAR MÜJDESİ

 

Türkiye’de 6 ilde bulunan uluslararası laboratuvarın Van’da yapılacağı müjdesini veren Çiftci şunları kaydetti: “Türkiye’de en büyük ve 7’ncisi olan bir laboratuvar Van’a yapacağız. Bu laboratuvar ulusal akredite olmuş bir laboratuvardır. İthalatçı ve ihracatçılar bunun önemini çok iyi bilirler. Bu olmadığın Gürbulak’ta çıkardığınız her mallın numunesi İstanbul, İzmir’e gidecek. Bunun için ciddi paralar harcanıyor. Ortalama 13 günde numuneler 13 günde dönüyor. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Kocaeli’nde olan bu laboratuvar Van’da da yapılacak. Ben bu laboratuvarın Van’a büyük katkı sunacağına inanıyorum.”

 

“ÇOK BÜYÜK BİR İVME KAZANDIRACAKTIR”

 

Yapılacak olan laboratuvarın başka bir ilin projesi olduğunu ifade eden Çiftci, “Biz bu laboratuvar Van’a yapılsın dediğimizde, bu laboratuvar yapılacaksa Habur’a yapılmalı denildi. Habur’da günlük 2 binin üzerinden araç giriş yapılıyor ve bu araçların numuneleri İstanbul’a ve Mersin’e gidiyor. En az 2 in aracı giriş yaptığı Habur’da u araçların bin 600-700 yakıtları numuneliktir. Yapılacaksa Habur’a yapılmalı denildi. Bunun dışında Irak ve Suriye ile yeni kapılarımız var. Karadeniz’de kapılarımız var. Biz yok dedik, karşı çıktık kendimize böyle bir hedef koyduk ve bütün her şeyini bitirdik. Parası, planı ve her şeyi hazır duruma geldi. İskenderun’a yapılacak olan yatırımı Van’a kazandırdık. Yapılacak olan laboratuvarın yanına ayrıca bir depolama merkezi yapacağız. Bunlar Kapıköy ile birlikte bittiğinde bunların Van’ın ithalat ve ihracatına, ekonomisine çok büyük bir ivme kazandıracaktır.” Şeklinde konuştu.

 

ÇİFTCİ: VAN İÇİN BİR ARAYA GELECEĞİZ

 

Cazibe Merkezleri programıyla ilgili de konuşan Çiftci şu ifadelere yer verdi: “Bunun yanı sıra Cazibe Merkezleri programı var. İnşallah işadamlarımız da bu merkezler kapsamında ciddi yatırımlar yapacaklardır. Zaman zaman bize geliyor, proje getiriyor, bizi zorluyor ve projeleri sorguluyorsunuz. Biz size bu anlamada teşekkür ediyoruz. DAKA üzerinden, DAP üzerinden bize getirdiğiniz projeler var. Bunların hepsini inşallah yatırım programları içine alıyoruz. Et Balık Kombinasyonunun yatırım programımıza tekrardan aldık Bunun içinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Et Balık Kombinasyonu yapılır yapılmaz DAP İdaresi de bizde Hayvan Pazarı biz yapacağız dedi. Bunlar Van için önemli projelerdir. Hepimizin Van ortak paydasında hepimizin bir araya gelesi gerekiyor. Siyasi fikir ve düşüncelerimizi bir taraf bırakıp Vanlı ve Van ortak paydasında bir araya geleceğiz.”

 

VAN’A SERBEST LOJİSTİK TİCARET MERKEZİ

 

Bakanlık olarak üzerinde çalıştıkları Serbest Lojistik Ticaret Merkezi çalışmasını da Van’da uygulamak istediklerini kaydeden Çiftci, “Bakanlık biz Türkiye’de büyük bir model üretiyoruz. Serbest Lojistik Ticaret Merkezi diye bir proje yürütüyoruz. Biz bu projenin tüm altyapısını hazırlıyoruz. Allah nasip ederse bu projelerden bir tanesini de Van için düşünüyoruz. Şu ana kadar 25 proje ürettik. Bu projelerinde dünyada örnekleri var. Biz bunu Türkiye’ye uyarlayacağız ve uygulayacağız. Van’da olması adına da gayret göstereceğiz. Biz Lojistik Ticaret Merkezi ayrı ayrıca bir de Serbest Lojistik Ticaret Merkezi’ni de Van’da hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Böyle bir yapı için çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar içerisinde bir tanesi Van’a olacak.” Dedi.

 

MENŞE SORUNU ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

 

Sınır ticaretinde esnaf ve tüccarlar için büyük bir sorun olan menşe sorunu içinde çalıştıklarını ifade eden Çiftci, bu soruna da bir son vereceklerini kaydetti. Çiftci şunları söyledi: “Şu anda sınır ticareti merkezlerimiz çok uygun değil. Biz bunu tüm tabana yayan ve esnafa ulaştıran bir ticaret sınır merkezi yapacağız. Bunun ilk uygulamasını biz Ardahan’a bir tanesini ise Van’a yapacağız. Bunun çalışmasını da yapacağız. Şu anda bu anlamda esnafımızın en çok başını ağrıtan menşe sıkıntısı var. Bundan sonra dünyanın neresinden mal gelirse gelsin bu menşe sorununun ortadan kaldırmış olacağız. Van’da birçok esnaf ve vatandaş için menşe sorunu vardı ve insanlar davalık olmuştu. Kivi getirmiş, muz getirmiş. Bunu İran menşe olarak göstermiş ancak başka yerden getirmiş. Biz bu sonu da ortadan kaldırıp tüm tabana yayacağız. Şehirdeki tüm esnaflar artık bunu kullanabilecek ve menşe sorunu olmayacak. Sizlerle birlikte inşallah sizlerle birlikte bu projeleri yürütecek ve hayata geçireceğiz.”

 

ÇİFTCİ TALEPLERİ TEK TEK NOT ALDI

 

Gerçekleştirilen toplantılarda konuşan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Cazibe Merkezleri kapsamında verilen desteklerin sanayiciye ve yatırımcı olanların desteklenmesi gerektiğini Bakan Yardımcısı Çiftci’ye aktardı. Çiftci ayrıca OSB’de Başkan Bozkurt’ta yüzde 100’lük istihdam artışı sözü aldı. TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler ise Kapıköy ve İran pazarının önemi hakkında bilgiler vererek, işadamları olarak, Bakan Yardımcı Çiftci’ye yatırımlar ile gitmeye devam edeceklerini söyledi. Çiftci ardından MÜSİAD, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ gibi kuruluşları ziyaret ederek önemli görüşmeler yaptı. Çiftci’nin tüm toplantılarda beklenti ve talepleri not alamsı ise gözlerden kaçmadı.