ORTAK OSB’LER KURULSUN!

Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt yer altı ve yer üstü kaynaklarının daha verimli kullanılması bölge illerinin gelişmesi adına ortak Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasına işaret etti.

Van’da bu yıl 3. düzenlenen Türkiye-İran Forumunun ikinci gününde “Enerji ve Altyapı Alanında Yeni Anlaşma ve Yatırım Potansiyelleri” konuşuldu. Toplantıda ortak OSB kararı çıktı.

 

Türkiye-İran Forumu’nun 2 günü yapılan 3 oturum ile tamamlandı. Yapılan forumun ikinci gününde ilk oturumda Enerji ve Altyapı Alanında Yeni Anlaşma ve Yatırım Potansiyelleri ele alındı. Gerçekleştirilen oturumda konulan Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt yer altı ve yer üstü kaynaklarının daha verimli kullanılması bölge illerinin gelişmesi adına ortak Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasına işaret etti. İran Büyükelçiliği Gümrük ve Ticaret Ataşesi Hamidreza Zadboom ise projenin güzel olduğunu ve hayata geçmesi gerektiğini ifade etti.

 

BOZKURT: GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ ÇIKACAKTIR

Gerçekleştirilen oturumda konuşan Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ilk olarak şunları söyledi: “2. Forumda benimde içinde bulunduğum Tahran’da yapmış olduğumuz bir forumdu. Çok verimli geçmişti. Her şeyden önce ticaret ve sanayi kalkınmayı geliştirebilmek için öncelikli birbirimizi çok tanımamız gerekiyor. Bir birimizle güçlü bir iletişim içinde olmamız gerekiyor. Bu toplantıların çok güçlü bir iş birlikleri ortaya çıkaracağına inanıyorum.”

 

“KAYNAKLARIN BELLİ BİR ÖMRÜ VAR”

Yer altı ve yer üstü kaynakların belli bir ömrünün olduğunu ifade eden Bozkurt, “Dün çok dile getirildi. Coğrafyalar insanların kaderidir. Eğer coğrafya bizim kaderimizse ona göre hareket edip, dünyanın muhasır medeniyet seviyesini takip edip ona göre güçlü iletişimler geliştirmemiz gerekiyor. Mutlak süreçle denetlenebilir, ölçülebilir yer altı ve yer üstü enerji kaynakları tükenmez değil. Bunların hepsinin belli bir ömrü var. Bilimsel olarak tespit edilmiş İran’ın petrol rezervlerinin ve Türkiye’nin farkı yer altı yer üstü kaynaklarının belli bir ömrü var. Bunlar tükendikten sonra ortaya bilginin ekonomiye dönüştürüldüğü bir çağa evriliyoruz. Böyle bir çağa doğru evriliyorsak buna göre güçlü iletişimler içerisinde olmamız lazım.” Dedi.

 

BOZKURT: EKONOMİK ÇELİŞKİLER VAR

Türkiye ile İran ülkeleri arasında yer alan ve özelliklede Van’ın ekonomik çelişkiler olduğunu dile getiren Bozkurt şöyle konuştu: “Elbette bu fırsatlar özellikle bizim gibi daha ülkesinin dört bir yanının milli gelirini, işsizliğini sıfırlanmamış ülkeler için bu fırsat henüz kaçmamış. Bizim ülkemizde ve İran’da baktığımız zaman belli bölgelerde birçok gelişme kat edilmişken, birçok bölgeler arasından çok büyük ekonomik çelişkiler var. Bizim ülkemizde bunları minimize etmek için ortaya uzmanlarca teşvik paketler hazırlanıyor. Bu paketler dönemsel ve birazcık siyasi kaygı içeren paketlerdir. Bizim topyekun bunlardan vazgeçip dünyandaki etnik ve dini çatışmalarının kaynağının asılında ekonomik çelişki bir dünya olduğunu iyi okumamız gerekiyor. Dolayısıyla bizim İran’la birlikte yoksul bölgelerimizin işsizliğinin merkezi bölgelere göre daha yüksek olduğu yerlerin işsizliklerini ve yoksulluklarını ortadan kaldırarak bir bütün olarak insanları kaybedecek çok şeye sahip etmemiz gerekiyor. Aksi yönde her türlü ayrılıkçı ve çatışmacı fikirler bu potansiyel tehlikeli bölgelerde doğabilir.”

 

“2 ÜLKEDE ORTAK OSB’LER KURULMALIDIR”

2 ülke arasında ortak OSB’lerin kurulabileceğini söyleyen Bozkurt, “Bu kadar geri kalmış bölgeleri biz hemen bilgi ekonomisi ile ayağa kaldırma şansımız yok. Henüz treni kaçırmış değiliz. Yer altı ve yer üstü kaynaklarımızla bunu harekete geçirecek, yoksulluğu ve işsizliği ortanda kaldıracak fırsatlar yanı başımızda duruyor. Nedir bu fırsat. Türkiye’nin sanayi ve kalkınma bakanı ile İran’ın o düzeydeki bakanları ile görüşmeler sağlanarak özellikle bizim bölgemizde ve bize yakın bölgelerde ortak OSB’ler kurulabilir. Bu ortak OSB’lerde Türkiyeli yatırımcıların İranlılar gibi İran’ın kaynaklarından istifade etmesi, İranlı yatırımcıların da Türkiye’de yapacakları yatırımlarda Türkiye yurttaşıymış gibi Türkiye’deki kaynaklardan istifade etmesi lazım.” İfadelerine yer verdi.

 

BOZKURT: DÜNYA ÜLKELERİYLE YARIŞABİLİRİZ

Bozkurt yaptığı konuşmada son olarak şunları söyledi: “Coğrafyalarımız bizim kaderimizse bizde bu kader birliğini, bu işbirliğini gerçekleştirip bu potansiyel kalan enerjiyi fırsata dönüştürebiliriz. Benim hayalim İran-Türkiye arasında özellikle yoksul kalmış bölgelerde altyapı sorunlarını ortadan kaldırarak ortak OSB’ler kurmaktır. Bu ortak OSB’ler şu anda fiziksel olarak ölçülebilir, denetlenebilir kaynaklardan bunları kalkındırabilir ve yoksulluğu ortadan kaldırabiliriz. Geleceğe de bu zemin üzerinden bilgi ekonomisine dönüştürerek dünyadaki Çin, Amerika gibi diğer ülkelerle yarışabiliriz.”

 

ZADBOOM: ORTAK ÇALIŞMA İLE YAPILABİLİR

Bozkurt’un ortak OSB’yle ilgili konuşması hakkında konuşan İran Büyükelçiliği Gümrük ve Ticaret Ataşesi Hamidreza Zadboom, “OSB’ler çok önemlidir. Bu bir projeydi ancak bu proje hayata geçmedi. Ortak bir OSB’nin kurulması adına karar verildi ancak bu proje durduruldu. Çünkü sınırda ortak bir OSB olması çok zor görünüyor. Çünkü 2 ülkenin de ayrı ayrı kuralları var. Ancak Şemsettin Beyin dediği gibi Türkiye’de İranlı yatırımcılar OSB kursun ve üretim yapsın ve İran’da da Türkiyeli yatırımcılar OSB kursun ve burada üretim yapsınlar. Bu çok mantık bir proje ve ortak çalışmalar ile hayata geçebilir.” Dedi.

 

BABAIE: EKONOMİK YATIRIMLAR ARTTIRILMALIDIR

Batı Azerbaycan Valiliği Ekonomi Departmanı Müdürü Gholamreza Babaıe de iki ülke arasında hedeflenen 50 milyar dolar ticaret hacmine sınır illerinin iş birliği yapmasıyla ulaşabileceğini söyledi. İlki ülkede ekonomide markalaşmanın ve seri üretime geçilmenin iyi sonuçları beraberinde getireceğini anlatan Babıe şunları ifade etti: "İki ülkede de ekonomik yatırımlar arttırılmalıdır. İran'da çok iyi doğal kaynaklarımız var. Türkiye'de sanayi ve teknoloji çok iyi seviyede. Dolayısıyla Türkiye'deki bu teknoloji kullanılarak doğal gaz konusunda iyi bir sonuç alınabilir. İran'daki doğal gaz Türkiye'ye getirilebilir. Bu anlamda karşılıklı işbirliği önemlidir.”