DOĞU ANADOLU’NUN CAZİBE MERKEZİ

DOĞU ANADOLU’NUN CAZİBE MERKEZİ

Katılımcıların beklentileri doğrultusunda global, yenilikçi ve kaliteli hizmetler sunmayı amaçlan Van OSB, yerliler için olduğu kadar yabancı yatırımcılar için de “çekim merkezi” olmayı sürdürüyor.

 

5. ETAP KURULUYOR 
Hizmetleriyle evrensel kalite standartlarında en iyiye ulaşmaya çalışan, geçmiş deneyimlerinin kazandırdıklarıyla sürekli ve örnek alınan bir OSB modeli oluşturarak marka haline gelmeyi hedefleyen Van OSB, Doğu Anadolu sanayisini geliştirmeye devam ediyor. Üç etapta toplam 137 parseliyle katma değerli ürünler üreten OSB’de, altyapı ihalesi gerçekleştirilen 4. etapta bu sene içerisinde 23 firmaya yer tahsisinde bulunulacak. Genişleme çalışmaları devam eden bölgede, 5. etap için de çalışmalar yürütülüyor. Sanayi Gazetesi’ne bilgi veren Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, “OSB’mizde ağırlıklı sektörler;  başta inşaat ürünleri olmak üzere gıda, makine gibi ürünler yapılmaktadır. Cazibe merkezleri programında Van’a önemli sayıda firma yatırım başvurusunda bulundu. Bunların içerisinde Alman ve İranlı gruplar da var”  dedi.

KOMŞU ÜLKELER HEDEFTE
Bozkurt, hakim oldukları pazarların Doğu ve Güney Doğu Anadolu kentleri olduğunu, hedeflerinin ise İran, Irak, Suriye Ermenistan, Azerbaycan gibi ülkelere ihracat yapmak olduğunu söyledi. Bununla ilgili İran Türkiye Formu, Irak İş Adamları Derneği nezdinde görüşmeler sağladıklarını anlatan Bozkurt, “Bu ülkelerle sürekli iletişim içerisindeyiz. Bir taraftan da ülkemiz ile bu ülkeler arasında ki yatırımın altyapı ortamının hazırlanmasına yönelik talep ve çalışmalarımızı yürütüyoruz” bilgisini verdi.

YABANCILARIN GÖZDESİ
Bölgede özellikle Van'a, Alman iş adamlarının iş makinesi üretimi yapmayı planladığını anlatan OSB Başkanı, “İranlı iş adamları Türkiye ile ortak MDF fabrikası kurmayı planlıyor. Önümüzdeki dönemlerde ileri teknolojik altyapısı ile Van OSB'mizde yatırım yapmak isteyen birçok firma sırada beklemektedir” dedi. 

VERİMLİLİĞİN KALESİ
Bozkurt, verimliliğin arttırılması için OSB’ye 3 megavatlık güneş enerjisi hazırladıklarını, bunun neticesinde ortak alanların enerji maliyetlerini sıfırlayarak OSB bütçesine önemli derecede katkıda bulunacaklarını dile getirdi. Yine verimlilik sağlamak için OSB'nin bütün altyapı sistemlerinde otomasyon sistemine geçmeyi hedeflediklerini belirten Bozkurt, “Kurum olarak Ar-Ge için, yeni inşa edeceğimiz idari binamızda bir birim oluşturmayı hedefliyoruz. Diğer yandan OSB'mizdeki bazı firmalarımızın özellikle taş konusunda ciddi Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir” diye konuştu.

ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMA 
Bozkurt, yönetimlerin ve firmaların daha etkin üretim yapabilmesi için; hızlı, esnek ve çözüm odaklı çalışmalar yürütmesi gerektiğini söyledi. Altyapı hizmetlerinde kesintisiz kaynak aktarımı konusunda OSB personelinin sürekli eğitim ve denetim mekanizmalarından geçirilmesinin önemini anlatan Başkan, “Firmalarla güçlü iletişim, firmayı ve ihtiyaçlarını tanıma açısından önemli bir parametredir. Sorunların çözümünde güçlü iletişim işin yüzde 90'ını oluşturur” dedi.

“YATIRIM ALTYAPISI GÜÇLENMELİ”
Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, şunları kaydetti:
“OSB'lerin Türkiye’nin 2023 ihracat hedefleri olan 500 milyar dolara  ulaşabilmesi için özelikle yatırım altyapı ortamının hazırlanması ve güçlü iletişim sağlanması gerekmektedir. OSB'mizin hedefi 2023 yılına kadar 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmaktır. Bunun için İran, Irak, Suriye, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelere; demiryolu, havayolu, karayolu ağlarının örülmesi, lojistik merkezlerinin kurulması şarttır. Görüşmelerin hükümet nezdinde sağlanması gerekmektedir. Kuşkusuz fuar organizasyonları önemlidir. Van OSB'mizde fuar ve kongre merkezimiz bulunmaktadır. Yılda yaklaşık 6 defa fuar yapmaktayız. İhracat hedeflerimize ulaşabilmemiz için özelikle bölgemizde yatırım yapan mevcut yatırımcılarımızın finansa erişim kolaylığı sağlanması lazım. KOSGEB ve kalkınma ajanslarının teşvik uygulamaları daha çok imalat sektörüne yönelik olması gerekmektedir. Yatırım altyapı ortamının tamamlanarak mevcut sanayicinin desteklenmesi durumunda yeni yatırımcıların da iştahı kabartacaktır.”