VAN OSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI 'MIZ SAYIN ŞEMSETTİN BOZKURT
CUMHURBAŞKANI 'MIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN 'A OSB ADINA DOKUZ MADDELİK BİR RAPOR SUNDU
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kurulacak olan cazibe merkezlerinin koordinasyonu ve isleyişini destekleyecek birkaç görüşümüzü tarafınıza arz etmekteyiz;
1) Bölgede hali hazırda üretim yapan firmaların ürün ve üretim kapasiteleri listelenerek program oluşturulması ve kamu garantili alımlarda yerel ürünlerin kamu şartnamelerine konularak teşvik edilmesi ve kullanılmasının zorunlu kılınmasını talep etmekteyiz.
2) Anahtar teslimi fabrika proje desteklerinin yanında hali hazırda üretim yapan firmalarımızın %50’ ye yakın boş olan kapasitelerinin de harekete geçirilmesi anlamında önemli bulduğumuz birkaç hususu ve öneriyi sizlere arz etmek istiyoruz.
3) İklim koşulları ve güvenlik sorunları nedeni ile yaşanan pazar kaybıve olumsuz etkilenen rekabet gücü bölgemizde imalat kültürünün gelişmesini engellemektedir. Bölgemizde imalat kültürünün gelişebilmesi ve yeni imalatçıların da cezbedilmesiiçin mevcut imalatçıların mutlaka desteklenmesini gerektiğini düşünmekteyiz. Yine Bununla birlikte, halihazırda yatırımları bulunan sanayicilerimizin cazibe merkezleri programı ve diğer teşvik paketi desteklerinden faydalandırılmasını son dereceönemli bulmaktayız.
4) CMP Kapsamındaki 2 Milyon TL. Sabit yatırım ve 30 İstihdam şartının mevcut imalatçı firmalarımıza bir hayli uzak olduğunu gözlemlemekteyiz. CMP İle İlgili talep ve önerilerimiz, 10+10 İstihdam koşulu ile sıfır faizli 3 yıl geri ödemesiz toplamda 10 yıl vadeli işletme sermayesi kredisi verilmelidir. İşletme sermayesi kredilerinin ihtiyaca göre esnek OSB’lerde ise alt limitinin 2.000.000,00 TL (İki milyon Türk Lirası) olmasını talep etmekteyiz. Söz konusu krediler sadece fabrika ipoteği şartı ile (Sicili düzgün esnaf kalmadığı için) bankalar mevzuatı dışında, Kalkınma Bakanlığımızın inisiyatifi ile Kalkınma Bankası tarafından verilmesini talep etmekteyiz.
5) Bölgemizde ekonomik hayatın canlanabilmesi için 3. 4. Maddelerimizdeki benzer uygulamalarla bölgedeki küçük ve orta ölçekli esnaflarımızın ihtiyaçlarına göre 30.000,00 TL ile 300.000,00 TL arasında faizsiz krediler verilmesini hayati önemde bulmaktayız.
6) Ülkemizin 90 yıl içerisindekikent ve kır nüfusu oranı yaklaşık % 100 bir değişim göstermektedir. Bunu göz önünde bulundurulduğumuzda tabii tarım ve hayvancılığa verilen bunca desteklere rağmen ülkemiz yinede et ithal etmektedir. Bölge halkının işsizliği ve yoksulluğu ilgili de ölçülebilir, denetlenebilir bir iyileştirme ve sağlıklı bir sonuç alıcı çıktısının daha doğrusu katma değerinin olmadığını da rahatlıkla gözlemleyebilmekteyiz. Söz konusu desteklerin öncellikle insanımızı bu konuda eğitmekle ve ölçülebilir, denetlenebilir şekilde devamından yanayız. Bununla birlikte bu tür desteklerin imalat sektörüne verilmesi durumunda ancak bölgemizde sanayi, üretim ve ihracat kültürünün gelişebileceğine inanmaktayız.
7) Bölgemizde sanayi ve üretim kültürünün gelişmesi için gerekli altyapıların tamamlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Örneğin ulaşım, lojistik vb. sorunlar gibi engellerin ivedilikle çözülmesi gerekmektedir. Verilecek olan kredilerle birlikte bölgemizdeki olumsuz rekabet gücünden kaynaklı sürdürülebilirlik açısından yaşamsal bir önem arz eden Vergi, SGK, Enerji, Lojistik ve ihracat Konularında önemli ölçüde destekler sağlanmasını bu desteklerin diğer ılıman ve kısmen daha güvenli olan bölgelerimize oranla en az %50 olması gerektiğini düşünmekteyiz.
8) Van’ın içinden çıkılmaz hale dönüşen şehir içiulaşım sorununu çözmek açısından ve Büyükşehir vizyonu kimliğine kavuşması anlamında Edremit-Üniversite ve Bostaniçi-İskele arası hafif raylı tramvay projesine siz değerli Cumhurbaşkanı'mızın ve hükümetimizin öncülük etmesini son derece önemli bulmaktayız.
9) İşkur desteklerinin bilgilendirme ve destekleme programları için OSB’lerde bilgi işlem bürosu açmasını önemli bulmaktayız. Desteklerin sürekli yeniye yönelik olması hasebiyle mevcutların faydalandırılması göz ardı edilmektedir. Firmalarımızın yaşaması ve kendilerini geleceğe güvenle taşıması için İşkur’ un doğrudan mevcut yatırımcılara işletme desteği vermesini önermekteyiz.